Miért a frissen őrölt kávé a legfinomabb?
A kávét többféle módon meg lehet vásárolni: örült, zacskós formában, párnás típusban és kapszulába zárva is Öné lehet kedvenc italának alapanyaga. Érdemes azonban tudni, hogy a szemes formában Önhöz kerülő, majd frissen megőrült kávénak nincsen párja! Nézzük meg, miért!
Miért kell megőrölni a kávét?
A legtöbb ember számára egyértelmű, megmásíthatatlan alapszabály, hogy a kávészemeket meg kell őrölni, mielőtt lefőzzük az italt. Ez tulajdonképpen nem lenne kötelező, az egész babokból is ki tud oldódni víz hatására az aroma, csak sokkal lassabban és jóval kisebb mértékben.
Célszerű tehát őrléssel növelni a kávé azon felületét, amelyik érintkezik a forró vízzel. Ennek az eljárásnak köszönhetően gyorsan készíthetik el finom, ízekben gazdag italát.
Nem mindegy azonban, hogy az őrlés mikor történik. Ennek az egyik legfontosabb oka a következő:
Az őrölt kávé hamar elveszíti az aromáit
Kevesen tudják, hogy az őrölt kávé hamar elveszíti az aromáját, különösen akkor, ha nem ideális körülmények között tárolják és levegő, illetve pára éri. Kutatások alapján ez az időintervallum konkrétan három, azaz 3 perc. Ugye, milyen rövid idő? Az őrölten megvásárolt kávéknál tehát nagy rá az esély, hogy mire lefőzésre kerülnek, az értékes aromájuk már el is tűnik, ez azonban a szemes kávéknál nem fordul elő olyan nagy mértékben. Csak akkor élvezheti ki maximálisan az ital ízét, ha közvetlenül a főzés előtt kerül őrlésre az értékes növény.
A kávé szerelmesei számára ez a legfőbb indok arra, hogy kerüljék az eleve őrölt kávékat, ugyanakkor érdemes megjegyezni két másik, lényeges tényt is.
A szemes kávékkal nehezebb trükközni
A mai világban sajnos nehéz mindent ellenőrzés alatt tartania a hatóságoknak, így előfordulhat, hogy a kávét felhígítják: silány minőségű adalékokat, vagy teljesen oda nem illő összetevőket adnak hozzá a mennyiség növelésének érdekében. Könnyű megérteni, hogy szemes kávé vásárlásakor miért nem valószínű, hogy ebbe a helyzetbe kerüljön valaki. Az egészben lévő kávébabokhoz szinte lehetetlen bármit adni, aminek nem lenne ott a helye.
A frissen őrölt kávé egészséges
Az imént említetteken kívül érdemes tudni, hogy a kávé kifejezetten egészséges, legnagyobb mértékben azonban a frissen őrölt szemek járulnak hozzá testünk megfelelő működéséhez. Kutatások bizonyítják, hogy a kávé fogyasztása – legyen az akár koffeinmentes – több, mint 20%-al képes csökkenteni a májat érintő betegségek kialakulásának esélyét, sőt, még a rák kifejlődését is megelőzheti. Ez az arány pedig frissen őrölt kávé rendszeres fogyasztása mellett még magasabb.
Mindenképpen érdemes tehát a friss őrölés mellett dönteni, illetve egy olyan kávégépet választani, ami mindig az éppen szükséges mennyiséget darálja le kedvenc italához.
Nézze meg különleges, Jura kávégépeinket most!