Cibetmacska kávé: Mi ez a furcsa különlegesség?
Sokan ragaszkodnak a hagyományos, jól bevált, olaszos kávékhoz, a különlegességek kedvelőinek azonban érdemes megismerkedniük az úgynevezett cibetmacska kávé eredetével és tulajdonságaival. Cikkünkben ezzel a ritka, értékes, különleges és meglehetősen furcsa itallal foglalkozunk, hátha Ön is kedvet kap hozzá!
Mi az a cibetmacska és mi köze a kávéhoz?
Az afrikai cibetmacska egy létező állat, ami a nevéhez nem igazán hű módon Malajziában őshonos. Megjelenése nem annyira macska-szerű, sokkal inkább hasonlít egy mosómedvére. Éjszaka a legaktívabb, de előfordul. hogy a kora reggeli és a késő délutáni órákban is elő merészkedik. Örömmel falatozik a kávé cserjék érett, vörös terméseiből, aminek egy részét meg is emészti.
Igen ám, de nem az egészet: és ez az a pont, ahol a cibetmacska kávé története kezdetét veszi.
Hogyan „készül” a cibetmacska kávé?
A cibetmacska kávé eredeti neve Kopi Luwak és meglehetősen különös módon állítja elő…a természet. Ez nem egy külön kávé fajta: az elkészítési eljárás az, ami egyedivé teszi.
Mint már említettük, a Malajziában élő afrikai cibetmacska szereti az érett kávécserje gyümölcsöket, amiket el is fogyaszt. A külső, vöröses és puha héjat meg tudja emészteni, a kávé babot azonban nem, így az egy az egyben távozik a testéből.
Miután ez megtörtént, gépek használata nélkül, kézzel válogatják ki az ürülékben található kávét, a tisztítás után pedig már kezdődhet is a pörkölés. Nagyon kis mennyiségben, alig évi 200 kilogrammnyi cibetmacska kávét készítenek ilyen módon, ennek – és a különleges körülményeknek – köszönhetően pedig az ára igen magas.
Milyen kávé készíthető belőle? Milyen élményt nyújt ez a meghökkentő ital?
A cibetmacska emésztőrendszerében töltött idő nem hagyja érintetlenül a kávészemeket, ennek pedig érezhető hatása is van. Elveszik a kávé keserű íze és savassága, amitől sokkal teltebbé, édesebbé és kellemesebbé válik. Csokoládés-földes íz jellemzi, de ez attól is függ, milyen körülmények között él a cibetmacska. A fogságban tartott egyedek testéből származó termék például kevésbé lesz finom, mivel az állatot érő stressz és a nem megfelelő táplálás kihatással van a szervezetére.
Mivel a cibetmacska kávé nagyon drága, meglehetősen kevesen fogyasztják, az általános vélekedés azonban az, hogy nagyon finom. Tej, cukor és tejhab nélkül érdemes fogyasztani, hogy az ízvilágot semmi se befolyásolhassa.
Mennyibe kerül ez a kávé?
Nos, nagy rá a kereslet, a kínálat pedig alacsony, így az ára magas. 250 gramm kávé 30 000 Ft-nál kezdődik, de ettől sokkal magasabb árat is elkérhetnek érte. Egy lefőzött, kávéházi cibetmacska kávé egyetlen csészével is kerülhet 30 000 Ft-ba, így nem egy mindennapi italról beszélünk. A gyanúsan olcsó cibetmacska kávé általában hamisítvány, amibe belekevernek más kávét is.
Ön kipróbálná? Vagy kóstolta már? Ha még nem, érdemes tennie egy próbát és megismernie ezt a különleges, egyedi kávéélményt!